Best List Of Digital Marketing Interview Questions

Best List Of Digital Marketing Interview Questions

Are you looking to move your career into a new direction of digital marketing and now preparing for the Digital Marketing Interview? Digital marketing is basically the advertisement done through online mediums like Search Engines(Google, Bing, Yahoo), Websites, Social Media Platforms, Email, and Mobile Apps. The promotion can be of anything either a product, service or a brand. If you are willing to take your career into the Digital Direction, the candidate must have basic knowledge of how all these online channels like Search Engine, Social Media and Email Marketing works. As of now, many institutes are available for the training and to provide you with certifications. The demand for Digital Marketer is booming now and is supposed to be in trend for the next 20 years. In order for you to succeed we at Digital Ninja Singh have framed a list of 100 Digital Marketing Interview Questions that can make it easier for you to crack the interview.

List Of 100 Digital Marketing Interview Questions

Question 1. What Is Digital Marketing?

Answer: Digital Marketing is a basic term for the targeted, measurable and interactive marketing of services and products using the digital media methods to reach and convert the people coming to your website into customers. The main objective here is to promote the brands, build a reputation and increase in sales.

Question 2. Where Can Keyword Optimization Be Done?

Answer: To obtain a better rank over Search Engine, keyword optimization is very critical.

The areas where keyword optimization can be done are:

Meta Title
Website URL
Meta description
Headings
Content

Question 3. What Is Seo?

Answer: Search Engine Optimization is generally known as SEO. It’s a process to optimize your website, So the search engine can index the website correctly. SEO is divided into 2 parts 1. On-Page 2. Off-Page

On page, the website optimized as per the standards set by search engines.

Off-page, third party websites are used to create links that point back to your website.

Question 4. Explain What Is A Keyword In Digital Marketing? How Important Is It From The Point Of Seo?

Answer: “Keyword” is a search term that a user or person input into the search engine to find a service or information.

From the SEO perspective, To rank higher for specific keyword optimizing your content is necessary.

Question 5. What Are The Key Areas Where Keywords Can Be Used To Optimize Ranking?

Answer: Following are the areas where keywords can be used for better rankings

Website URL
Website Title
Meta tag
Web page content
Body text
Headlines

Question 6. What is Ppc And The Models For Designing Ppc Campaigns?

Answer: PPC stands for Pay per Click. It’s a mode of advertisement, where the advertiser is provided with a space to place their ad on a specific platform. In this mode, the advertiser pays the third party whenever someone clicks on the advertisement. Different publishers have different rates and different pricing/bid models.

Question 7. How Bad Links Are Characterized?

Answer: Following are the characteristics of Bad Links

Links that are not relevant to your sites
Low Page rank
Links that are exchanged
Links from Exact same anchor texts coming from multiple websites.
Links from Non-Google indexed Site.
Links that are bought

Question 8. What Is Google Adwords?

Answer: Google Adwords is the most popular PPC Platform. It simply works on the Pay Per Click Model. The Platform enables the business to create the ads that appear on Search Engines and other properties.

Question 9. What Is Keyword Streaming?

Answer: Keyword streaming is to analyze the relevant keywords and choose the perfect keyword for the website, in order to get traffic and leads to the website.

Question 10. Why Is Online Marketing More Effective Then Offline Marketing?

Answer: Reaching people over the digital medium is easy and scalable. We can get reports which explain how the campaign is performing and too in real time. Along with that digital campaigns are cheap as compared to Traditional Offline marketing.

Question 11: Digital Marketing is an extensive subject. Can you list out its important areas?

Answer: Digital Marketing is an extensively wide area. Which help the marketer to engage with prospective clients.

Some of its important verticals are:

  • Search Engine Optimization (SEO).
  • Search Engine Marketing (SEM).
  • Social Media Marketing (SMM).
  • Email Marketing and Content Marketing.
  • Affiliate Marketing.

Question 12: What are some of the best Digital Marketing Tools?

Answer: When it comes to Digital Marketing, there are N numbers of Digital Marketing Tools. Which are available over the Internet and new Digital Marketing Tools are added every day into the list. Here’s a list of best Digital Marketing Tools

SEO Tools:

  • Ahrefs
  • SEM Rush
  • Moz
  • SpyFu

Keyword Research Tools:

  • Google Keyword Planner
  • UberSuggest

Analytics Tools:

  • Google Analytics
  • Kissmetrics

Email Marketing Campaigns:

  • MailChimp
  • Aweber

Social Media Automation:

  • HootSuite
  • Buffer

Content Idea Tools

  • BuzzSumo
  • Google Trends

Graphic Designing Tools

  • Canva
  • Pixlr

Question 12: How do you generate traffic for a website?

Answer: When it comes to generating traffic to a website. Some of the popular ways are.

  • Optimizing your website for Search Engine by doing On-Page and Off-Page so that your website can rank over the Search Engines.
  • Curating articles with highly encouraging CTR to show over Search Result page.
  • Curate the long-lasting SEO optimized SEO content that adds real value to users who are visiting your website.
  • Create and regularly update the blog on the website.
  • Answer the questions over QA platforms like Quare and make sure to build links to let users come to your website.
  • With the help of Email capturing on your website, build the list of email and engage the users with effective Email Campaigns.
  • Run ads over social media and Google AdWords to attract visitors to your website.

Question 13: What do you understand by AMP?

Answer: BY AMP we mean, Accelerated Mobile Pages. It’s an open source initiative by Google. That helps the publisher to amplify the speed of the website.

Having AMP enabled on your website will not only help the user to have an extraordinary experience over mobile but will help you in ranking faster over search engine as well.

Question 14: What are the steps that we need to follow in order to generate traffic using Social Media?

Answer: Simply sharing your website links over social media is not enough to get traffic over your website and in order to achieve the results from social media is about doing it the right way.

Following are the steps to generate traffic from Social Media:

  • Posting The Engaging Material Over Social Media.
  • Curating the relevant content to Social Media.
  • Interacting and Responding To Your Audience.
  • Running The Paid Ads.

Question 15: How do you generate a great Call To Action (CTA)?

Answer: When you are trying to generate a great CTA. Following are the things that you need to keep in mind.

  • First person tone that will directly talk to them.
  • Simply straightforward content.
  • Simply straight forward content
  • The key benefit of taking action on your CTA.
  • Fear of missing out/sense of urgency

Question 16: What are the areas where you can use the keywords to optimize your website ranking?

Answer: For improving the rankings of keywords, you can use the keywords in the following places.

  • Website URL
  • Website Title
  • Meta Title and Description
  • Website content
  • Headlines

Question 17: what are the primary bidding models when it comes to Pay-Per-Click?

Answer:

Flat rate PPC :

In flat rate PPC, both the publisher and advertiser agree on a fixed amount that will be paid whenever a click is received. Mostly the Publisher has a predefined plan for PPC for their network. The amount can vary as per the content as well.

Bid based PPC :

In bid-based PPC, the advertiser has to compete with other advertisers in an auction hosted by the publisher privately. In this model, the advertiser has to tell the publisher about the max amount of bid that he’s willing to pay for each click. This method is most common among Search Engines like Google, Bing, and Yahoo.

Question 18: what should an effective PPC keyword be like?

Answer: An effective PPC keyword should be

Relevant: Should be relevant to the targeted keywords.
Exhaustive: It should include “long tail keywords” apart from the most popular keywords.

Question 19: What should be the best approach for an effective Pay Per Click campaign?

Answer: An effective PPC campaign approach should contain the following things.

More Keywords: By adding more relevant keywords into the campaign we can increase the reach of our PPC Campaign.

A/B testing: By splitting up the ad groups into smaller and groups we can get to know which keywords are performing well and this can help is reduce the cost and increase the CTR.

Keyword Review: Always make sure that you review your keywords and remove the highly expensive and under performing keywords.

Negative keywords: To improve the relevancy of your ad campaign and reduce the spend, add those non-converting keywords into negative keywords. So that when someone searches for those keywords so your website will not show up.

Question 20: What is Off-Page SEO?

Answer: Off-page SEO are techniques that are used in order to improve the position of the website over Search Engine Results. Various SEO activities are used in Off-page like Link Building, Content Curation, Content Marketing, etc.

Question 21: What are long tail keywords?

Answer: A long tail keyword is a search term which contains more than 4 words. A good example of a long tail keyword is: “Best Digital Marketing Blog”. Long tail keywords are favorite of SEO experts as they are quite easy to rank as compared to single word keyword.

Question 22: What is a bad backlink?

Answer: Backlinks with the following characteristics are bad backlinks.

  • Low Page Rank
  • Paid links
  • Spam links
  • Unrelated website links

Question 23: Explain White-Hat SEO techniques.

Answer: White-Hat SEO is the techniques that include the methods that are set by Google as the guidelines. The common techniques that belong to the white-Hat SEO are Content Curation and legitimate link building from relevant niche websites.

Question 24: What is a do-follow link?

Answer: A “Do-Follow” link is a link that is placed on the 3rd party website and is pointed toward your website. While the link points to the website it passes the domain juice that helps your website to rank over search engines.

Question 25: What is Internal Linking?

Answer: The hyperlinks are used to connect different pages with each other under the same domain. Internal Linking is a very efficient way to allow the users to navigate from one page to another page within the same domain.

user

2 thoughts on “Best List Of Digital Marketing Interview Questions

  1. Tremendous things here. I am very satisfied to see your article.

    Thank you a lot and I’m taking a look ahead to contact you.
    Will you please drop me a mail?

  2. Hey! Do you know іf they make any plugins to assist with SEO?

    I’m trying to get my ƅlog to rank for some targetеd kеywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Kudos!

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *